Recensies
  • Bergwandelen met Frederike Bloemers

Waarom is wandelen met Frederike zo leuk...lees hier de recensies.

Yolanda en Hayfaa (Sneeuwschoentocht St. Bernard gebied 3 t/m 8 maart 2019)

Wat een heerlijke week: prachtige wandelingen en veel sneeuw. Op onze tochten zijn we maar weinig andere mensen tegengekomen. Frederike heeft ons gewezen op dierensporen en we hebben naast twee gemzen en enkele reeën ook notenkrakers gezien. Probeer het je maar in te denken: volop zon en sneeuw in de stille bossen (ook op de bomen) en als beloning voor het stijgen onder meer een schitterend uitzicht op het Mont Blancgebied. Er lag heel veel sneeuw en het lawinegevaar was aanzienlijk. Frederike heeft ons dan ook geleerd hoe we de lawinepiepers moeten gebruiken. Ze heeft bovendien iedere dag zorgvuldig bekeken welke wandelingen verantwoord waren. Onze tocht naar de St. Bernardpas kon om die reden helaas niet doorgaan, maar van het alternatief hebben we genoten. Dat we bij deze niet-geplande tocht af en toe een stukje op onze schreden moesten terugkeren, was geen enkel probleem. Integendeel, die dreigende lucht (die de mooiste foto heeft opgeleverd) was ons anders ontgaan. Na terugkeer was voor de stramme spieren (thuis te weinig geoefend) met name de douche belangrijk. En die was buitengewoon warm en lekker.

Maartje en Gerhard (Wallis juli 2017):

"Wat wás het fijn met ons hele gezin in de prachtige Val d’Herens. Frederike had leuke afwisselende wandelingen voorbereid en ze kent de omgeving erg goed. Het weer werkte gelukkig goed mee, waardoor we nog extra genoten hebben van de schitterende bloemenweides, hellingbossen, gletsjermeren, karakteristieke dorpjes en vergezichten. Wij hadden geen van allen erg veel wandel-ervaring (en al zeker niet in het hooggebergte) maar dat bleek geen probleem, ook niet voor onze tiener-dochters, mede dankzij de goede begeleiding van Frederike. Echt een top week en een aanrader."

Dochter Lena: ‘Een beschrijving in drie regels? Dat is helemaal niet nodig, het kan in één woord: geweldig!’

Dochter Else: ‘Ik vond een hele week alleen maar wandelen wel heel lang. Maar ik vond het wel heel erg leuk'.

 Joke van Klink (de Harz maart 2017):

"Mooie wandelingen met veel afwisseling. Routes volgen deels het stelsel van waterlopen dat de ertsmijnen van voldoende water moest voorzien. Met Frederike als gids zal je niet snel verdwalen in de uitgestrekte bossen.

Tochten in lengte goed te doen in aangeduide tijdsduur, mede dank zij goede planning en begeleiding.

Inclusief reis redelijke prijs/prestatie verhouding.

Begeleiding met aandacht voor de individuele deelnemers werkt goed uit voor de sfeer.

Accomodatie eenvoudig maar geschikt voor sportieve vakantie, ook in gezinsverband."

 
Ian Cressie (Mont Blanc juni 2016):

"De zes dagen die we met jou hebben doorgebracht in de Alpen waren geweldig en dat overtreft een dag in de auto 6x! Ja, we hebben geboft met het weer, en de Alpen zijn van zichzelf prachtig, maar je hebt alles fantastisch georganiseerd en was continu bezig om te zorgen dat alles goed liep en ieder aan zijn trekken kwam. Dankzij jouw inzet (en een geweldige groep tochtgenoten) hebben Frieda en ik een fantastisch vakantie gehad. Heel veel dank daarvoor."

Christine Wevers (Jura  maart 2016):

"Leuke en gezellige begeleiding, open voor suggesties van de groep, op beslissende momenten leidend.

Mooie omgeving, met voldoende sneeuw. Goede afwisseling tussen bos en meer open landschap.

Rustige omgeving (uren wandelen zonder iemand te zien, heerlijk) en mooie natuur met af en toe een gems. 

Leuke hutten, lekker eten."

Maarten Karres (Jura  maart 2016):

"Heel erg leuk, goede sfeer in beide hutten. Dortoir prima!

We hebben natuurlijk uitzonderlijk mooi weer gehad, dat kon niet beter!

De groep was heel plezierig en je pakte het goed op met de weigering van een deelnemer om verder te gaan bij het steile stuk.

Ik vond dat jij daar goed mee omging. Met guur weer kan het heel anders worden. Maar gelukkig was dat niet aan de orde.

Ik denk dat je het programma van deze tocht heel goed op de markt kan brengen!"

Annemarie Schibli (Jura  maart 2016):

“Voor mij was het een geweldige week. Het gebied waar we waren was prachtig. Ongelofelijk mooi en niet te steil. Je had ook schitterende routes uitgestippeld.
Ik heb gemerkt dat ik moeite had jou te vertrouwen. Ik ben gewend met mensen rond te lopen die de omgeving kennen, of dan met kaart en onze gele bordjes. En dan kom jij met kaart en kompas en we gaan gewoon in de richting zoals jij het bestudeerd had. En zie daar, het ging allemaal prima. En ik merkte iedere dag meer dat je mijn vertrouwen verdiende."

Johanneke Smeding (de Harz februari 2016):

"Ik vind dat je op een natuurlijke manier overwicht uitstraalt zonder te directief te zijn. Het is duidelijk dat je (veel) verstand hebt van het zijn in de bergen en dat geeft als cursist een rustig gevoel. Af en toe moesten er knopen worden doorgehakt (bijv. teruggaan of toch doorlopen naar een hut) en dat deed je voortvarend. Je had daarbij wel degelijk een afweging gemaakt over wat de groep wilde, maar dat noemde je niet zo. Een volgende keer zou ik dat wel doen ivm draagvlak. Je verdeelt je aandacht op een niet nadrukkelijke manier over de diverse deelnemers, dan weer een stuk met de ene oplopend en dan met de andere. Dat vond ik prettig. Je had vooraf mooie en heel diverse tochten uitgezocht. Dat je onderweg nog af en toe moest kijken op de kaart vond jij volgens mij vervelender dan ik als cursist."